Jordmandel

Nu äntligen har mina jordmandlar börjat att gro. Än så länge endast två av fem, men jag håller fortfarande tummarna på att de andra ska gro också. Har läst att de ska vara rätt svåra att lyckas få mandlar för de behöver lång värmeperiod för att utvecklas. Jag tänkte att jag skulle ha mina i växthuset och hoppas att det ska räcka. Man måste ju iaf försöka =)

Text om jordmandel från Wikipedia:
Jordmandel (Cyperus esculentus) är en art i familjen halvgräs. Arten förekommer inte vildväxande och har uppkommit i kultur i Medelhavsområdet och sydvästra Asien. Den odlas bland annat i Spanien, främst i trakten av staden Valencia, men det förekommer även odlingar i USA.
Jordmandel blir 40 till 50 cm hög. Den kräver sandig jord och ett tempererat klimat, varför just medelhavsklimatet vid Valencia utmärker sig som fördelaktig odlingsmark. Jordmandeln sätts kring april och maj och vattnas en gång i veckan tills skörd, som inträffar kring november och december. Blommorna, som är oregelbundna till storleken, är grön- eller gulaktiga.

Användning:
Efter skörden tvättas jordmandlarna och torkas för att kunna konserveras. Man kan även köpa torkade jordmandlar i handeln men främst finner man den vidareförädlad i drycken horchata de chufas. Ur mandeln pressas vätskan som används i Valencias traditionella dryck (valencianska: orxata de xufa; jordmandelmjölk).
Man nyttjar även jordmandeln till djurutfodring och för att lägga åtel vid jakt, exempelvis på hjort och änder.
I Egypten har man hittat arkeologiska fynd av vaser som innehöll jordmandel, vilket påvisar en agrikultur för över 4000 år sedan! Därmed är jordmandeln en av de äldsta kända odlade grödorna i världen. Jordmandeln introducerades i Spanien av invandrande araber kring 700-talet eKr.
Jordmandeln sägs härstamma kring Nilfloden i Sudan, Afrika.

Jordmandel
Jordmandel
Share Button

4 reaktioner till “Jordmandel

    1. Ja det är verkligen spännande! Hittade dem på Impecta i vintras och var tvungen att testa. Texten som löd ”Jordmandlarna har en söt, nötlik smak. Kan ätas färska, rostas i honung, blandas i müsli eller saltas och användas som snacks” gick bara inte att motstå =)
      Det står även på påsen att man antingen kan skörda på hösten, eller övervintra dem frostfritt för att skörda andra året. Jag får väl se om jag kan hålla mig från att skörda i höst, har svårt att tro det 😉 Annars kanske det vore bättre att vänta för det blir säkert fler om jag väntar tills nästa år. Vet inte om man kan låta gräset växa vidare efter man har skördat, eller om det dör för att jag tar mandlarna, det återstår att se? Det verkar vara fint som prydnadsgräs tycker jag, iaf efter det lilla jag sett än så länge.

    1. Nja, det blev inte mycket till skörd tyvärr. Det var jättefint som prydnadsgräs under sommaren så jag tycker definitivt att de var odlingsvärda ändå. Kanske ska ge mig på att testa igen nu när du påmint mig om dem 🙂

      Lycka till med din odling!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *