Allåkerbär och Amerikanskt tranbär som marktäckare i blåbärsrabatten

Jag har efter mycket läsande kommit fram till att jag i min blåbärsrabatt vill ha andra växter som marktäckare. Bestämde mig ganska snabbt för att jag även där ville ha ätliga växter, eftersom rabatten är i min ”ätliga del” av trädgården. Hade bestämt mig för att ha Allåkerbär (Rubus x stellarcticus) sedan jag såg att de ville ha sur jord. Men sedan fastnade jag för Amerikanska tranbär (Vaccinium macrocarpon! Jag älskar torkade tranbär och de lät så spännande att odla.

Har inte sett några på plantskolorna häromkring innan så jag tänkte att jag skulle köpa ett par Allåkerbär i år, och fixa tranbären nästa år. Men så i söndags när jag åkte för att köpa en bukett blommor till min mormor och för att köpa mina Allåkerbär, så stod de helt plötsligt bara där. Precis bredvid Allåkerbären, som att de skrek till mig att – Hallå, missa inte oss!! Det kunde jag naturligtvis inte göra när de stod precis framför mig, så nu är jag även ägare av en ‘Pilgrim’ och ‘Bergman’. Självklart kunde jag inte heller svika Allåkerbären och ge upp dem helt, så jag köpte även tre plantor av dem, två ‘Anna’ och en ‘Beata’.

Nu längtar jag till i helgen då jag äntligen ska få klart mig surjordsrabatt, har väntat länge nu! Förhoppningen är att killen som ska komma och dränera huset på torsdag ska hjälpa mig att gräva bort lite jord, och att jag sedan ska fylla på med torv som vi ska hämta från kommunens jordsorteringsgård. Vi skulle hämtat torven redan i fredags men då hade de ingen släpvagn inne som vi kunde hyra.

Dränering betyder mycket förjobb för mig då jag måste ta upp alla växter som är i rabatterna som ska grävas upp. Står krukade växter överallt på tomten just nu som väntar på att få komma i jorden igen.

Det är inte brist på jobb i min trädgård för tillfället, men är det inte det som är så härligt med en trädgård? Att de aldrig blir färdiga, att de alltid står där och väntar på att man ska komma och ta hand om dem. Trädgården är som ett konstverk under ständig uppbyggnad.

Allåkerbär, Rubus x stellarcticus
Allåkerbär, Rubus x stellarcticus
Amerikanskt tranbär, Vaccinium macrocarpon
Amerikanskt tranbär, Vaccinium macrocarpon
Share Button

En reaktion till “Allåkerbär och Amerikanskt tranbär som marktäckare i blåbärsrabatten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *