Syrénsaft

I söndags när det bara regnade och regnade så kände jag att jag ville vara lite huslig och satte igång och baka lite bröd. Medan degen jäste passade jag på att göra lite saft. Tidigare i veckan hade jag läst ett recept på syrénsaft på Therésia Erneborgs blogg ”Söta saker”. Har aldrig gjort det innan och blev sugen på att testa. Plockade blommor för dubbel sats men då vissa av dem hade börjat vissna så blev det kanske bara drygt 1½ sats, men det fyllde ändå två hela glasflaskor och en liten PET-flaska.
Det var inte alls svårt att göra, lite pill med att rensa blommorna men annars knappt något jobb alls.

Smaken är väldigt svår att beskriva, söt, men ändå lite syrlig p.g.a. limen. Kanske lite smak som tranbärsdricka, fast sötare. Gott, men annorlunda skulle jag nog säga.

I bloggen ”Söta saker” läste jag att man kan blanda saften med bubbelvatten för att få en lite annan känsla, sedan läste jag på ett par andra bloggar att man kan blanda syrénsaften med mousserande vin för att göra en somrig bål. Det tänkte jag att jag skulle bjuda på på midsommarafton för det låter som den perfekta sommardrinken. Vad låter mer somrigt än  ett glas syrénbål? =)

Receptet är taget från ovan nämnda blogg:

Syrénsaft
20 klasar lila bondsyrén (jag tog från mitt träd med riktigt mörklila blommor)
1 kg socker
1 l vatten
30 g citronsyra
2 limefrukter (kan bytas mot en citron)

Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran. Tvätta och skär limen i skivor och lägg tillsammans med blommorna i en stor skål med lock. Häll över sockervattnet (medan det fortfarande är hett) och låt svalna under lock. Förvara i kylen i 3 dagar och sila sedan genom silduk. Tappa på rena flaskor.
Servera genom att späda en del saft med 4 delar vatten.

Blivande syrénsaft
Blivande syrénsaft
Färdig syrénsaft med egengjord etikett
Färdig syrénsaft med egengjord etikett
Färdig syrénsaft med egengjord etikett
Färdig syrénsaft med egengjord etikett
Färdig syrénsaft och rabarbersaft med egengjorda etiketter
Färdig syrénsaft och rabarbersaft med egengjorda etiketter

 

Share Button

2 reaktioner till “Syrénsaft

  1. Är det inte så att det står bondsyren av en anledning? De syrenerna som har starkare färger är inte bondsyren utan en odlad art och jag har bestämt för mig att jag hört att de är giftiga!?!?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *